Nekhernia

Wat is een nekhernia?

Nekhernia

De nek (cervicale wervelkolom) bestaat uit 7 wervels die  het ruggenmerg (myelum)beschermen. Tussen deze nekwervels ligt een tussenwervelschijf (discus), en wanneer een tussenwervelschijf uitpuilt, kan deze tegen een zenuw aandrukken. We noemen het uitpuilen van de discus een hernia (HNP), met als gevolg dat het klachten geven in het verzorgingsgebied van de zenuw. Bij een nekhernia kun je pijn ervaren in de nek, arm en zelfs tot aan de vingers, dit is echter afhankelijk van de mate van de druk op de zenuw (beknelling).

Oorzaak van een nekhernia?

Een nekhernia wordt meestal veroorzaakt door slijtage (degeneratie), maar kan ook acuut voorkomen door een ongeluk of val.  Een HNP van de nek komt het meest voor in de vijfde en zesde nekwervel (C5-C6) en tussen de zesde en de zevende nekwervel (C6-C7). Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mannen vaker een hernia van de nek hebben dan vrouwen.

Wat zijn de symptomen van een nekhernia?

  • Nekpijn die uitstraalt naar de schouders of tussen de schouderbladen (meestal naar 1 zijde);
  • Een stekende of schietende richting de arm;
  • Hoofdpijn;
  • Er kan sprake zijn van krachtverlies, tintelingen of een doof gevoel in de arm en hand;
  • De pijn kan toenemen als het hoofd wordt gedraaid of naar achter bewogen wordt (bij het naar boven kijken)
  • Hoesten, niezen en persen kunnen de pijnklachten verergeren.

Hoe wordt een nekhernia behandeld, en wat is de gemiddelde hersteltijd?

Voor de behandeling van een nekhernia kan zowel gekozen worden voor conservatief (fysiotherapie) als operatief beleid.  Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat 80% van de mensen met een nekhernia binnen 6-8 weken spontaan herstelt zonder operatie. Dat wil zeggen dat de druk op de zenuw minder is geworden, echter de mobiliteit, spierkracht en stabiliteit zijn nog niet als voorheen. Middels fysiotherapie kan daar aan gewerkt worden.

Mijn ervaring als sportfysiotherapeut.

Wanneer de diagnose nekhernia wordt vastgesteld, kunnen de meeste mensen het daar dan mee doen. In samenspraak met de neuroloog wordt vaak gekozen voor het natuurlijk herstel. Binnen de fysiotherapie wordt dit ook wel conservatief beleid genoemd. Wat mij echter in de praktijk opvalt is dat de neuroloog zelden mensen doorstuurt naar een fysiotherapeut gestuurd, en dat is een gemiste kans. Want zoals gezegd is er sprake van pijn, verminderde beweeglijkheid, tintelingen, krachtverlies etc. Een fysiotherapeut kan je helpen bij het herstel van een nekhernia. Mijn advies is dan ook om je stoute schoenen aan te trekken en zelf met een fysiotherapiepraktijk contact op te nemen.

Wat kun je verwachten van de behandeling fysiotherapie bij een nekhernia?

Fase 1.

  • Verminderen van de pijn middels tractie en massage (bindweefseltechnieken)
  • Verbeteren van de mobiliteit van de nek en schouder
  •  Neurodynamisch mobiliseren middels ‘nerve gliding‘: ulnair, radiaal en basis
  • Houdingsadvies

Ga hier mee aan de slag onder leiding van een fysiotherapeut!

Fase 2.

Doe deze oefeningen onder leiding van een fysiotherapeut!

Wat kun je zelf doen?

  • Vermijd extreme bewegingen van het hoofd als strekken (extensie) en draaien (rotaties). Mits deze hoofdbewegingen pijnklachten geven natuurlijk, het is niet de bedoeling om nek stijf te laten worden;
  • Ga ook niet langdurig in dezelfde houding zitten met gebogen hoofd of waarbij je het hoofd te ver naar voren houdt (anteropositie hoofd);
  • Zorg voor een goed hoofdkussen, dan komen de nekspieren tot rust!
  • Werk je veel met een laptop, zorg voor een ergonomische houding, een laptopstandaard helpt je hierbij.
Deel dit artikel
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Plaats een reactie