Hoe ontstaat een sleutelbeenbreuk?Sleutelbeenbreuk

Een sleutelbeenbreuk, ook wel clavicula fractuur genoemd ontstaat meestal door een val op uitgestrekte arm of schouder, of in de sport door fysiek contact met een tegenstander.

Bij welke sporten komt een sleutelbeenbreuk voor?

Het sleutelbeen is een van de meest gebroken botten tijdens het sporten, en hierbij kun je denken aan sporten als paardrijden, judo, fietsen/wielrennen, rugby, hardlopen, wintersport, motorcross en American football.

Wat zijn de symptomen van een clavicula fractuur?

  • pijn in de schouder
  • de sporter houdt de arm het liefst zo dicht mogelijk tegen het lichaam aan, want bewegen van de arm kan meer pijn geven
  • bij het optillen van de arm kan er sprake zijn van een krakend of schurend gevoel
  • het bot kan uitsteken

Herstel van een sleutelbeenbreuk?

De totale hersteltijd bedraagt 6-12 weken, en je mag er vanuit gaan dat de breuk na 6 weken genezen is. Na 6 weken mag je de arm weer voor alledaagse activiteiten gaan gebruiken, dus ook bewegingen boven het hoofd.  Vaak zie je wel dat de mobiliteit, spierkracht of stabiliteit achterblijven, en dan is het raadzaam om contact op te nemen met een (sport)fysiotherapeut. Indien je aan sport doet, met name bovenhandse sporten als tennis, handbal, badminton, volleybal etc, raad ik aan dit onder begeleiding van (sport)fysiotherapeut te doen.

Hoe ziet de conservatieve behandeling van een gebroken sleutelbeen eruit?

Bij sommige types van een sleutelbeenbreuk moet er een operatie aan te pas komen, maar in de meeste gevallen wordt er gekozen voor een conservatief beleid. Conservatief wil zeggen dat er geen operatie nodig is. Het te verwachten behandeltraject staat hieronder beschreven.

Fase 1: 4-6 weken

  • Dragen van een mitella of sling,
    • meestal gedurende 3-5 weken, bekijk dit filmpje en zie hoe je de sling draagt!
    • afdoen tijdens het slapen en bij het douchen
    • wel regelmatig de arm uit de mitella halen om gewrichtsstijfheid te voorkomen
    • afbouwen van een mitella of sling is afhankelijk van de pijn: zodra je geen pijn ervaart kun je de mitella gedag zeggen
  • Om stijfheid in gewrichten te voorkomen is het van belang om te blijven bewegen:
    • Schouder: pendeloefeningen
    • Elleboog: regelmatig strekken
    • Hand en Pols: buigen, strekken en draaien

Om ervoor te zorgen dat het sleutelbeen op de juiste manier herstelt, mag je dus niet sporten (hieronder valt ook hardlopen).

Fase 2: 6-12 weken

Belangrijk: start met oefeningen binnen de 90 graden oftewel onder schouderhoogte

Fase 3. Na 12 weken

  • Sporthervatting (zorg ervoor dat je hierbij door een deskundige begeleid wordt)

Veelgestelde vragen uit de praktijk met betrekking tot belasten na een sleutelbeenbreuk?

1.Wanneer mag ik weer autorijden?

Zoals gezegd duurt het herstel van het botbreuk minimaal 6 weken, en ik adviseer mensen om tot die tijd niet zelf auto te gaan rijden. Indien je een auto-ongeluk krijgt, kan de verzekeraar weigeren om de schade uit te keren. Het herstel is bij iedereen verschillend, overleg het met je behandelend specialist of (sport)fysiotherapeut.

2.Ik heb een bobbel rondom mijn sleutelbeen, kan dit kwaad?

Een sleutelbeenbreuk moet genezen, en net als bij andere botbreuken gebeurt dit met nieuwe botaangroei, het botweefsel kan dikker worden.

Bij een gebroken sleutelbeen kan er dus een bobbel ontstaan die na enige tijd ook weer zal afnemen.

In de meeste gevallen houd je na een clavicula fractuur een kleine bobbel over, maar normaal gesproken ervaar je hiervan geen hinder in je dagelijkse bezigheden.

3.Wanneer kan ik weer fietsen?

Zoals gezegd is het herstel erg belangrijk, wat fietsen (recreatief) betreft is mijn advies om dit pas na 6 weken te doen.

4.Wanneer mag ik sporten? En hoe kan ik dit het beste opbouwen?

Ik raad aan om dit onder leiding van een (sport)fysiotherapeut te doen. Als je een bovenhandse sport beoefent zoals tennis, badminton, handbal of volleybal, dien je in ieder geval boven schouderhoogte geen pijn meer te ervaren. Zorg voor voldoende spierkracht en stabiliteit van de schouder en arm.

Deel dit artikel
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Plaats een reactie