Revalidatie na een knieprothese.

KNIEPROTHESE

Als je een operatie voor een nieuwe knie hebt ondergaan, is het zaak om eerst te gaan revalideren bij een (sport)fysiotherapeut. De revalidatie voor een knieprothese zal in de beginfase gericht zijn op het verbeteren van de buig-en strekbeweging, het looppatroon en onbelaste spierversterkende oefeningen. In deze fase adviseer ik ook om thuis een hometrainer te regelen. Echter fietsen op een hometrainer zonder weerstand is pas toegestaan als de hechtingen verwijderd zijn en wanneer de knie 90˚- 100˚ kan buigen. Ga hier niet zelfstandig mee aan de slag, maar laat je hierbij adviseren door jou (sport)fysiotherapeut.

Vervolgens wordt in de volgende fase gestreefd naar een volledige mobiliteit, oefentherapie voor de spierkracht van heup-en rompspieren en verbeteren van de balans.

Wanneer sporten na een knieprothese operatie?

In mijn ogen kan er pas gestart worden met sportactiviteiten, zodra iemand in zijn algemene dagelijkse bezigheden alles weer kan doen. Daarnaast moet ook de spierkracht, de dynamische stabiliteit van het been en de algehele conditie op orde zijn.

Wat is de levensduur van een nieuwe knie?

Aangezien de gemiddelde levensduur van een knieprothese 15 jaar is, dien je wel rekening te houden met de (sport)belasting op het kniegewricht. Dit houdt in dat sporten met een hoge impact worden dan ook afgeraden.

Welke sporten mogen er beoefend worden met een nieuwe knie:

-dansen
-fietsen
-fitness
-golf
-skiën (mits je een ervaren skiër bent)
-tennis (op recreatief niveau)
-wandelen
-zwemmen

Welke sporten kunnen er beter vermeden worden met een knieprothese.

-balsporten
-hardlopen
-vechtsporten

Wist je dat…..

  1. Uit onderzoek vanuit de wetenschap is gebleken dat mensen na een nieuwe knie operatie, steeds minder zijn gaan sporten dan dat ze deden voor de ingreep.
  2. De levensduur van een prothese afhankelijk is van bepaalde factoren zoals (sport)belasting en lichaamsgewicht.
  3. Je na zes weken weer mag fietsen en autorijden!
  4. De gemiddelde leeftijd voor het plaatsen van een “nieuwe knie” 70 jaar is.
  5. Er na zes weken gestart mag worden met zittende werkzaamheden.
  6. Na drie tot vier maanden mag je staand en lopend werk verrichten.
Deel dit artikel
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Plaats een reactie