Wat is diabetes?

Diabetes, spuit, bloedsuiker meten

Sinds 1992 is 14 november wereld diabetes dag. In Nederland lijden circa 1,2 miljoen mensen aan deze chronische aandoening. Op deze dag wordt er extra aandacht besteed aan deze chronische ziekte, want veel mensen onderschatten de ernst van deze aandoening. In dit blog van Sport Fysio Advies vertel ik je er meer over!

Wat is diabetes?

Bij diabetes (suikerziekte) is er te veel suiker(glucose) in het bloed. Als er niets aan gedaan wordt kunnen er complicaties ontstaan zoals nieraandoeningen, hart- en vaatziekten, en vermindering van je zicht.

De oorzaak en types van diabetes.

De oorzaak van diabetes is nog steeds onbekend, ondanks dat er wereldwijd veel onderzoek naar gedaan wordt. Iedereen kan suikerziekte krijgen.

Type 1:
Bij dit type diabetes kan het lichaam zelf geen insuline aanmaken. De cellen die hiervoor verantwoordelijk zijn, worden vernietigd door het auto immuunsysteem. In Nederland heeft 1 van de 10 mensen dit type van suikerziekte en kan niet voorkomen worden. Om de bloedsuikerspiegel op peil te houden, moeten zij insuline inspuiten.

Type 2:
In Nederland komt dit type diabetes het meest voor, namelijk bij 90% van de mensen met suikerziekte. Je leefstijl kan de oorzaak zijn van het krijgen van diabetes, in tegenstelling tot bij type 1 heb je hier bij type 2 wel zelf invloed op. Bij diabetes type 2 reageert het lichaam anders op insuline dan bij een gezond persoon, en kan de bloedsuikerspiegel niet goed geregeld worden. Hierdoor gaat het lichaam meer insuline aanmaken, en daarna juist steeds minder. Deze mensen hebben medicijnen nodig om de bloedsuiker op peil te houden.

Zwangerschapsdiabetes:
Bij deze vorm van suikerziekte zijn er tijdelijk teveel suikers in het bloed, en dus schadelijk voor de baby! Na de bevalling is het weer weg.

Voor meer informatie over de verschillende typen diabetes, verwijs ik je naar deze site.

Wat zijn de risicofactoren?

De risicofactoren van deze chronische aandoening zijn: overgewicht, ongezonde leefstijl, onvoldoende lichaamsbeweging en erfelijkheid.

Wat kan een sportfysiotherapeut bijdragen:

Het begeleiden van mensen met diabetes vergt een deskundige aanpak vanwege de opbouw van het bewegen, de intensiteit en de juiste trainingsprikkel. Veel mensen met suikerziekte zijn bang om te gaan bewegen, omdat ze angst hebben om in een hyper of hypo te belanden. Overal in het land zijn er gespecialiseerde (sport)fysiotherapeuten waar je terecht kunt. Zij kunnen je helpen om op een verantwoorde manier weer in beweging te komen, dit kan zowel in speciale beweeggroepen of een persoonlijk trainingsprogramma.

Het voordeel van meer bewegen, is dat je gewicht kunt verliezen en daarnaast daalt het aantal suikers (glucose) verdwijnt het uit het bloed.

Tips om suikerziekte te voorkomen.

  1. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging;
  2. Eet gezond en gevarieerd;
  3. Voorkom overgewicht
Deel dit artikel
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Plaats een reactie