Zittend werken

Zittend werk, het is funest voor de algemene gezondheid en een veroorzaker van rugklachten. We leven in een maatschappij die veel zit en dat heeft veel invloed op de wervelkolom. In dit blog van Sport Fysio Advies geeft ik je tips & tricks om rugpijn bij zittend werk te voorkomen!

Nekpijn (bovenrug):

Zoals gezegd is langdurig zitten niet goed. En als je dan ook nog eens bedenkt dat een hoofd gemiddeld 3-4 kilogram weegt, is dit een enorme belasting voor de nekregio! Mensen met pijn in nek beschrijven vaak stijfheid en een vermoeid gevoel, en de oorzaak is vaak toch een verkeerde werkhouding tijdens zittend werk.

Overbelasting van de middenrug:

Als gevolg van lang achtereen zitten in dezelfde houding verstijft de borstwervelkolom. Dit bovenste deel van de  wervelkolom moet goed kunnen strekken, want dat heb je nodig om rechtop te kunnen zitten en staan. Bij verstijving van de borstwervels, gaan de halswervels en de onderrug dit compenseren door de rug hol te maken. Vaak gaan rugklachten in de bovenrug gepaard met een verminderde core stability, en stijfheid van de hamstrings en heup buigers. Dit kan op de lange termijn leiden tot spierspanning en slijtage in de wervels.

Lage rugpijn:

Uit de richtlijn lage rugpijn blijkt dat pijnklachten in de onderrug het meest wordt gezien bij mensen in de leeftijd tussen van 20-50 jaar. Het is lang niet altijd duidelijk waardoor lage rugklachten ontstaan! Echter er zijn wel een aantal factoren die de kans op rugklachten vergroten, waaronder tijdens zittend werk (lang achtereen zitten).

Wat te doen tegen rugpijn bij zittend werk, lees hier de tips:

  1. Voorkom lang zittend werk en neem tussendoor regelmatig een pauze! Wees eens lief voor je collega’s en haal koffie;
  2. Zorg voor een optimale werkhouding. Stel je werkplek zelf in of laat deze inrichten door een arbeidsdeskundige;
  3. Ga staand werken, en wissel dit af met zitten. Denk aan een verstelbaar zit en sta bureau;
  4. Zorg voor een goede houding en ga aan de slag met de Brueggers oefening
  5. Gebruik een foamroller om de rug los te rollen. Zo houdt je de gewrichten, bindweefsel en spieren beweeglijk en soepel;
  6. Doe aan foamroller oefeningen voor je boven, midden-en onderrug;
  7. Kom in beweging en voldoe aan de nieuwe beweegrichtlijnen
Deel dit artikel
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Plaats een reactie