Hoe ontstaat een acute hamstring blessure?

Een acute hamstring blessure ontstaat vaak tijdens het maken van een sprint (aanzetten of afremmen), maar ook bij het springen en trapbewegingen. De sporter voelt een scherpe pijn aan de achterkant van het bovenbeen ter hoogte van de hamstring spier.

Waar bevindt zich de hamstring en wat is zijn functie?

De hamstring bestaat uit 3 spieren aan de achterkant van je bovenbeen. Ze hebben als functie om de knie te laten buigen en je heup te strekken.

Bij welke sporten komt een acute hamstring blessure het meeste voor?

De hamstringklacht komt vooral voor bij explosieve sporten als voetbal, hockey, rugby, dansen, atletiek en waterskiën.

Verrekking of spierscheur.

Bij een acute hamstring blessure is er sprake van een verrekking (graad 1), een gedeeltelijke (graad 2) of volledige spierscheur (graad 3). Dit is afhankelijk hoeveel spiervezels er gescheurd zijn. Vaak ontstaat er zwelling en blauwe plek op de plaats van de spierscheur die door de zwaartekracht vaak naar beneden zakt

Herstel van een hamstringblessure.

Bij een kleine spierscheur (verrekking) is het herstel enkele weken. Is er sprake van een grote spierscheur, dan kan het enkele maanden duren. Bij een volledige spierscheur kan er een operatie aan te pas komen en zal het herstel minimaal 3 maanden in beslag nemen.

Mijn ervaring als sportfysiotherapeut.

In de praktijk zie ik regelmatig sporters met acute hamstringblessures, en het is de kunst om iemand niet te snel zijn sport te laten hervatten. Dit klinkt misschien raar, maar uit recente onderzoeken blijkt dat na een 1e hamstringklacht, de kans op een terugkerende hamstring blessure binnen 8 weken na het oplopen van de blessure, wel 2-6 keer zo groot is! Mijn advies is dan ook om te revalideren onder begeleiding van een (sport)fysiotherapeut.

Advies bij een acute hamstring blessure:

  • Koel de hamstring met een coldpack;
  • Geef de hamstring minimaal 1-2 weken rust;
  • Bij flinke blauwverkleuring ga naar een (sport)fysiotherapeut in de buurt;
  • Zodra je in dagelijkse activiteiten (wandelen, traplopen etc) geen klachten meer ervaart, kun je rustig opstarten met spierversterkende oefeningen of (sport)belasting)

Tips voor het voorkomen van een acute hamstring blessure?

  1. Start met een goede warming-up!
  2. Doe corestability oefeningen;
  3. Gebruik een foamroller voor zelfmassage;
  4. Doe rekoefeningen voor hamstrings;
  5. Versterk je hamstring middels de nordic curl oefening;
  6. Eindig je training met een cooling-down;
Deel dit artikel
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Plaats een reactie