Wat is TFCC en waarvoor dient het?tfcc

 

De afkorting TFCC staat voor triangulair fibro-cartilagineus complex, en het bestaat uit ligamenten (banden) en een meniscus (kraakbeen). Dit complex ligt tussen de ellepijp, spaakbeen en een deel van de handwortelbeentjes, werkt als een schokdemper en zorgt voor de beweeglijkheid en stabiliteit van de pols. Het TFCC is vergelijkbaar met de meniscus van de knie.

Welke klachten kun je als sporter of niet-sporter bij het TFCC letsel ervaren?

Je ervaart pijn aan de pinkzijde van de polsregio, en deze neemt toe bij druk op pols, zwaar belasten en als je met de pols naar de pinkzijde beweegt. In sommige gevallen is er ook sprake van zwelling en gevoeligheid in de pols-en onderarmregio.

Oorzaak van TFCC pijnklachten.

Er kan een kleine of grote scheur ontstaan in het triangulair fibro-cartilagineus complex door overstrekking, een val, een forse draaibeweging of degeneratie (slijtage). Bij sporten als duiken, golfen, turnen en racketsporten (tennis, padel en squash) is er vaak een herhaalde drukbelasting op het TFCC.

Herstel van een TFCC letsel.

Een kleine scheur in het TFCC herstelt vaak vanzelf, echter bij een grote scheur kan dit enkele maanden tot jaren duren. Indien fysiotherapie op de korte termijn niet helpt bij het verminderen van de klachten, kan er een operatie overwogen worden.

Mijn ervaring als sportfysiotherapeut.

De diagnose van een klacht van het TFCC wordt nog weleens gemist, waardoor mensen vaak te lang blijven doorlopen met deze pijnklachten. De behandeling van het TFCC letsel zal in eerste instantie gericht zijn op rust in het polsgewricht. Tevens zijn het verbeteren van de mobiliteit en losmaken van de omliggende spieren en bindweefsel van belang. Zodra dit op orde is kan er gestart worden spierversterkende -en stabiliserende oefeningen van de pols en onderarm.

Wanneer fysiotherapie (conservatief) geen verbetering geeft, kan een operatie overwogen worden.

Wat kun je er zelf aan doen?

  • Laat het TFCC tot rust komen door (sport)belasting of handelingen in je dagelijks leven waarbij het TFCC belast wordt even te vermijden of te verminderen. Denk hierbij aan draaibewegingen (pro- en supinatie) van de onderarm en pols;
  • Ga aan de slag met deze oefeningen voor hand, pols en elleboog;
  • Maak de handpalm en handrug zelf los middels bindweefselmassage,  scroll voor uitleg naar beneden;
  • Stabiliseer de pols door middel van sporttape of een speciale polsbrace. Gebruik van sporttape kan de huid op den duur irriteren;
  • Indien je sport of werk doet waarbij je de pols/hand veel moet gebruiken, raad ik toch een brace aan. Wil je een kwalitatief goede polsbrace dan verwijs ik je naar deze link.
Bindweefselmassage handrug en handpalm
TFCC letsel Tape

Indien de klachten op korte termijn niet vanzelf overgaan, adviseer ik om contact op te nemen met een (sport)fysiotherapeut. 

Deel dit artikel
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Plaats een reactie